Dala Pride 2017

Välkommen till en vecka i normbrytandets tecken. Vi bjuder på workshops, föreläsningar, artister, poesi, filmvisning, samtal, möten, livsöden, utställare och allt däremellan, helt gratis!

Dala Pride är en normkritisk, intersektionell, gränsöverskridande och öppenhjärtig hbtq- festival Förutom en hel vecka med evenemang runt om i Dalarna 18-22 september så har vi en fullmatad finaldag den 23 september på Kårhuset i Falun! På den här sidan hittar ni alla de grymma programpunkterna under veckan!

Alla människor med ett öppet sinne med eller utan regnbågar är hjärtligt välkomna till festivalen som är gratis! Arrangemanget är partipolitiskt obundet och drogfritt!

Programmet hittar ni  i detaljerad form på den här sidan och schemat med överskådliga tider hittar ni att ladda hem som pdf här.

Bilder som förändrar världen

Utställning 6 till 26 september
Kristinegymnasiet Falun

Nu kommer efterlängtad utställning till Falun. ”Bilder som förändrar världen”.

Det var för fyra år sedan som en arg kvinna kom in i Stadshuset i Gävle och pratade med kommunikationschefen Johan Adolfsson. Kvinnan påpekade att bildspråket som kommunen använde var föråldrat och felaktigt. Johan Adolfsson höll inte med, men följde ändå med kvinnan ut och tittade på de bilder som kommunen hade för information.

– Hon hade rätt. Jag sa till henne att ge mig någon månad så fixar jag detta, säger Johan Adolfsson.

20 större foton och 40 bildhandböcker för utlåning under utställningen.

>> Läs mer

CRUSH
Dala Teatern

Ett interaktivt hörlursverk där du spelar huvudrollen i ett alternativs queert liv.

Hen ska möta dig här om några minuter. Ser du café-disken längre in i rummet? Ser du personen som står bredvid den? Det är hen.

CRUSH är ett interaktivt hörlursverk där du spelar huvudrollen i ett alternativt queert liv. Via hörlurar ombeds du följa instruktioner som tar dig till ett förutbestämt möte med en annan publikdeltagare. Verket är skräddarsytt för Falun och undersöker hur vi skapar, gör och underhåller våra queera identiteter.

OBS! Verket är inte avsett för annan publik än deltagarna. Två personer kan delta per starttid. Ert första möte sker i Dalateaterns reception. Det kommer vara pirrigt så kom i tid. Du bör uppleva denna ”föreställning” ensam och inte i ”par” med någon annan! Det blir roligast så.

Förställningar 23/9 – 30/9 – 14/10 – 21/10
kl12.00 // 13.00 // 14.00 // 15.00 // 16.00 // 17.00 // 18.00

>> Läs mer

Utställningen KYSS av Kent Wisti
Falu Kristine kyrka

Kom och se bilderna i utställningen KYSS med inspiration ur Bibelns Höga visan. Arrangör Svenska kyrkan i samarbete med Sensus.

Lustfyllda, erotiska bilder och texter med inspiration ur Bibelns Höga visan. En meditation i ord och bild. Formen är erotik. Ärendet är fred, makt- och normkritik. Av konstnären och prästen Kent Wisti och författaren Maria Küchen.

>> Se hela programmet för Svenska kyrkan under Dala Pride-veckan

Pridevecka på Münnichska Palatset hos ABF 

Hela veckan

18 september

Pysselkväll! (17:00-19:00)
ABF Södra-Östra Dalarna, Münnerchska Palatset, Stigaregatan 7

I samarbete med LO facken Falun ordnar vi pysselkväll😃 Vi gör banderoller, flaggor, vimplar och annan utsmyckning att använda under denna fantastiska Pridevecka med final på lördag! Ta med eget material eller använd det vi har. Vi bjuder på fika🍮🍰🍪


19 september

Designa din egen t-shirt med ungdomscoacherna (16:30-18:30)
Falu Stadsbibliotek

Ungdomscoacherna bjuder in till gratis t-shirt-workshop! Kom och styla din egen t-shirt. Perfekt tillfälle att skaffa sig en grym prideparad-outfit kanske? Det enda du behöver är att ha med en (eller flera) t-shirts. Resten står vi för. T-shirt går också att köpa på plats. Drop in!

Öppet möte / studiecirkel med landstingsrådet Elin Norén
ABF Södra-Östra Dalarna, Münnerchska Palatset, Stigaregatan 7

Prata politik, landstingsfrågor, HBTQ och annat! Träffa politiker och även landstingsråd Elin Norén besöker oss. Fika finns såklart!

>> https://www.facebook.com/abf.sodraostradalarna

Landet Inuti (19:00-21:00)

En föreställning om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen.

Landet Inuti bygger på berättelser från hela Sverige, om att lämna, stanna och återvända. En föreställning om mötet mellan den vi är och hade kunnat vara, om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen.
Under 2016 har det konstnärliga teamet för Landet Inuti träffat människor på en mängd orter i Sverige med syftet att ta del av människors egna historier om att lämna, att stanna och att återvända. Dessa berättelser och erfarenheter utgör grund för föreställningen.

20 september 

Språkstuga med Elsborgs Öppna Förskola (13:00-16:00)
För nyanlända mammor med hemmavarande barn

Föreläsning från Åke till Ann-Christine – en resa till sitt rätta jag (18:30 – 20:30)
S:t Paulusgården, Kyrkogatan 20, Hedemora


Hedemora kommun uppmärksammar Dala Pride genom att flagga för pride, uppmana alla företag och verksamheter att uppmärksamma Dala Pride, anordna extern föreläsning av Ann-Christine Ruuth samt att vi kommer medverka på paraden i Falun.

Cafekväll hos RFSL Dalarnas (19.00-21.00)
Myntgatan 39B, Falun

Välkomna att besöka RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter – i Dalarna och deras traditionella cafékväll!

”Att läsa Bibeln med HBTQ-glasögon” med Luisfran (19:30)
Stora Kopparbergs kyrka

Kristen fördjupning – Vad säger Bibeln oss om HBTQ – kom och lyssna och delta. Arrangör Svenska kyrkan i samarbete med Sensus.

Den öppna arbetsplatsen som framgångsfaktor
Ljushallen i Pylonen (Trafikverkets lokaler), Borlänge.

Idag råder det brist på arbetskraft inom flera områden. Arbetsgivare som ser styrkan i att ha en personal med olika bakgrund, kommer att vara de som har bäst förutsättningar att växa och bli konkurrenskraftig. Dagens företag är inte bara sina produkter eller tjänster – de är också sina potentiella, befintliga och tidigare medarbetares upplevelser av sin arbetsplats. Vissa arbetsplatser anses mer attraktiva än andra och det är inte en slump. Hans Lundkvist, forskar och arbetar med ”Employer branding”.

Hans forskning har främst handlat om genus, men resultaten kan användas inom fler områden. Han har jobbat med flera projekt som syftar till att göra företag med genusmedvetna och därmed även mer attraktiva för en bredare målgrupp. Arbetsgivare som arbetar aktivt med dessa frågor upplevs som mer attraktiva, både som arbetsplatser och som samarbetspartners. Hans understryker också att en mindre segregerad arbetsmarknad skulle stärka hela Sverige. Bland besökarna kommer vi att lotta ut 3 st verk av Vilija Vitkute.

Vilija har vunnit både landstingets och Borlänge kommuns kulturpris.
Hon bor numera i Stockholm, men har hela världen som arbetsplats.
Vilija kommer att berätta lite om det projekt som hon kommer att jobba med i anknytning till Pride 2017. Som tröstpris så lottar vi även ut en signerad bok av Pernilla Stalfelt samt fribiljetter till Avesta art.


22 september

Pridefrukost i T E N S I O N H U S E T (08:30-09:30)

Vi bjuder på frukost, fredagsmingel och dessutom kommer Linnea Risinger från Falu Pride Kulturförening och berättar om Dala Pride och varför du inte får missa paraden på lördag!

Regnågsfamilen – filmkväll 
Falun Stigaregatan 7 Pridevecka på Münnichska Palatset 

Vi tittar på film, Regnbågsfamiljen, diskuterar utefter den. För tid kontakta Kommunal Falun.

Hotellhänget
Med inspiration från Hotellhänget i Stockholm vill vi nu skapa en liknande mötesplats i Falun. Ett avslappnat forum för tjejer som gillar tjejer.
Bjud in vänner som skulle kunna vara intresserade. Happy Pride🌈👯🍾
https://www.facebook.com/events/2235351956691125/

Skänk till pridefrukosten! (16:00-20:00)
Dala Studentkår, Åsgatan 73

Gretas tar emot skänkta kuddar och tyger i Kårhuset mellan klockan 16 – 20


23 september

Samåk från Mora till Pride (09:00)
https://www.facebook.com/events/347634345673829

Bögfrukost (09.00-10.00)
Regnbågstrappan i Falun

Kom och fika med Dala Pride – ta med knytisfrukost och njut av pridestämningen i vår kära trappa! Alla är välkomna!

Paradhäng (10.00-12.00)
Utanför Östra skolan

Pridesång för små och stora (10:30-11:30)
Falu Kristine kyrka
Med vår Magiska regnbågspåse! Vi gör halsband i regnbågens färger. Fika serveras: Kaffe/te, saft och kaka med regnbågsströssel.

Falu Pride Parad (12.00-13.00)
Från Östra skolan till Stora Torget
RFSL Dalarna är stolta att presentera: Falu Pride Parad som går av stapeln för fjärde året i rad!

Föreningar, organisationer och dylikt som vill vara med och använda banderoll lär föranmäla sig innan den 18 september! Föranmälan sker direkt till: faluprideparad@gmail.com Privatpersoner behöver inte föranmälas. Ansiktsmaskering ej tillåtet!

Paradvägen har ändras rätt mycket från förra året.
Samling sker FRÅN klockan 10.00 på fotbollsplanen utanför Östra Skolan. Trotzgatan – Nybrogatan

Avgång sker klockan 12.00. Målgång sker vid Stora torget framför rådhuset i Falun. Ca 13.00 Karta över paraden finns som inlägg i facebookevenemanget.
Vi hoppas på en stor uppslutning även i år!

Så bjud nu in hela familjen, grannar, släkt och vänner. Ta med skolkamrater och kollegor! Tillsammans visar vi att mångfald är viktigt!

Invigning på rådhustrappan på Stora torget (13:00)
Gruppen Tacobock spelar och vi får lyssna till ett invigningstal av biskop Mikael Mogren under Svenska kyrkans paroll ”Gör inte skillnad på människor”.

Efter detta går vi alla in till….

Festivalfinal på Dala Studentkår

”Annorlunda- kanske inte ens mänsklig” (hela dagen)
Ingångshallen med ljusskåpen
Utställning med 3d-varelser via Escaron skulptur och foto.  “Att känna sig annorlunda, kanske inte ens mänsklig” av Linda Lundqvist Escaron. Ett slags interaktiv cyberkontakt med andra dimensioner.

Fittkonst
I Vardagsrummet bottenvåningen.
Utställning och försäljning av menskoppar i samma rum som föreläsningen Fittfantastiskt hålls.

Spelhäng med Sverok GävleDala och ARCON (13.30 och framåt)
Vid Vardagsrummet
Sverok GävleDala håller i år igen Proud & Nerdy på Falu Pride både i paraden och på festivalen. Kom och släpp loss din inre gamer med brädspel och konsoller.

HBTQ för nybörjare (13.30-14.15)
Stora salen våning 2
Vad står alla bokstäver för? Vad är normkritik? Homo, bi, trans, queer, cis, pan, asexuell, intersex. Lär dig botanisera bland begreppen med oss!

Samtalsgrupp för transpersoner och ickebinära (13.30-14.15)
Konferensen 
Är du transperson och/eller ickebinär och vill prata om det med andra som också är det? Kom till samtalsgruppen för transpersoner och ickebinära!
ENDAST FÖR TRANSPERSONER OCH ICKEBINÄRA!

BiVisibility Manifest (13.45-14.00)
Caféet
Den 23 september är inte bara Falu Pride utan också BiVisibility Day! Bisexuella är den grupp hbtq-personer som har sämst hälsa efter transpersoner, och utsätts för minoritetsstress i både straighta och queera rum. Bisexuella osynliggörs och utsätts för bifobi. Hör BiQuPan uppmärksamma kampen för att erkänna och fira bisexualiteten!

Ansiktsmålning för alla (14:00 och framåt)
Vardagsrummet
Inte bara barn vill ha ansiktsmålning – nu kan du också få en pridefjäril på kinden! Smug förbi.

Att skriva lesbisk Harry Potter fanfic (14.15-14:30)
Caféet
Vad händer när queera tjejer från hela världen samlas kring ett gemensamt intresse av Harry Potter slash fanfiction? Hur kan fanfiction användas för queer läsning och för att skapa gemenskap? Hör en inspirerande berättelse om hur just den här skrivargruppen gjorde!

BiQuPans samtalsgrupp (14.15-15.00)
Konferensen
Bisexuella utrymmen där en inte behöver välja att vara straight eller gay, att visa eller dölja särskilda sidor av sig själv, är allt för ovanliga. Här får vi ett safer space att prata med BiQuPan-aktivister och varandra om allt vad vi känner att vi vill och behöver.

Paneldiskussion: HBTQ-organisering i Dalarna (14.30-15.45)
Stora salen våning 2

Queer*bygden blommar av initiativ. Storstadens ställning som det enda hbtq-vänliga alternativet vacklar, på fäbodarna hägrar queerheten. Hur ser hbtq-organiseringen ut i Dalarna, vad händer egentligen i bygden? Vilka behov syns och finns, och vad kan vi göra tillsammans för att möta dem?

Moderator: Linnea Risinger

Estradpoesi: Jenny Wrangborg (15.00-15.30)
Caféet
Jenny läser från båda sina diktsamlingar samt pratar lite om sin nya debattbok

Ace of Baes: Film om asexualitet (15.00-15.30)
Vardagsrummet
Ace of Baes is a personal work that portrays people identifying as asexuals. It is a portrait series where they allowed to express themselves freely.

Asexuals are generally very invisible within the LGBTQIA community, but this documentary makes them visible and raises awareness on a group that has an extremely wide spectrum but faces a great deal of assumptions based on stereotypes and prejudice. The participants filmed so far represent cultural experiences from Japan, the US, Sweden, Estonia, India and Spain.
It is a Work-In-Progress, a not yet finished work, organised through

Ace of Baes är ett personligt videokonstverk som porträtterat personer som identifierar sig som asexuella. Det är en serie porträtt där de är tillåtna att uttrycka sig fritt.
Asexuella är generellt väldigt osynliga inom HBTQIA-communityt, men den här dokumentären gör dem synliga och ökar medvetenheten kring en grupp med extremt stor variation men som möter mycket antaganden baserade på stereotyper och fördomar. Deltagarna representerar olika kulturella erfarenheter från Japan, USA, Sverige, Estland, Indien och Spanien.
Det är ett Work-in-Progress, alltså inte helt färdigt ännu, organiserat genom Folkuniversitet.

För kontakt med konstnären / To contact the artist: https://www.facebook.com/HappyEndingsProductions

Ungdomshäng med RFSL Ungdom Dalarna  (15.45-16.30)
Konferensen
Kom och häng med nystartade RFSL Ungdom Dalarna! Vad kan vi som är unga göra tillsammans i Dalarna? Vad vill vi ha?

Alla under 30 är välkomna! 🙂

Estradpoesi: Love Prelog (15.30-16.00)
Caféet

Missa inte denna episka bitande, gripande och under huden provocerande normkritiska estradpoet som kommer till Falun ända från Göteborg. Love Prelog är youtubestjärna, transikon och ordkonstnär som med bravur spränger alla våra idéer om kön, makt och ord.

Sagan om regnbågstrappan (16.00-16:15)
Caféet
Regnbågstrappan har blivit en symbol i Falun som står för allas lika värde och välkomnande. Vi har samlat till folkfest för att försköna den och den förgyller varje dag av våra förbipasserande liv. Men hur kom det sig att den skapades? Hör ungdomarna som själva tog fram idén och genomförde den berätta om hur det hela gick till!

Fittfantastisk (16:00-16:45)
Vardagsrummet
Gröna Barnmorskan Birgith Linderoth föreläser om hormonfria preventivmetoder, menskoppar, kunskap om kroppen och annat fittbra och fittfantastiskt.

#Killmiddag (17.00-18.00)
Vardagsrummet

Stiftelsen Make Equal som jobbar med lösningsfokuserade metoder för jämlikhet, och ligger bland annat bakom kampanjerna Fatta som verkar mot sexuellt våld och för samtycke, och Fatta Man som jobbar för att få män delaktiga i kampen mot sexuellt våld.

De startade #Killmiddag som en reaktion på förra sommarens debatt om sexuellt våld på festivaler. Debatten har länge fokuserat på hur kvinnor kan agera för att undvika övergrepp, istället för mäns ansvar i frågan. De vill därför flytta fokus genom att engagera killar och män i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle. Framförallt tror de på samtalets makt för att påbörja en förändring.

Vi vill också skapa ett tryggt rum för män att prata om känslor, vänskap, kärlek, våld, sex och porr. Killar har oftast inte samma tillgång till sådana rum på samma sätt som många tjejer har. Visste ni att var 5:e man saknar en nära vän att prata med? Att 70 procent av alla som tar sitt liv är män? Att 67 procent av alla hemlösa är män och att det främst är män som hamnar i missbruk? Visste ni att 87 procent av all misshandel begås av män och att 60 procent av de som utsätts också är män? Med den statistiken blir det tydligt att machokulturen drabbar alla, och att jämställdhet inte bara är en kvinnofråga. Vi försöker därför få just män att engagera sig och bidra till förändring genom det geniala konceptet killmiddag.

Årets Pridelåt med Lovebomb (17.00-18.15)
Caféet

”Vi är så otroligt glada och stolta över att ha gjort den officiella låten till Dala Pride 2017! Take back the night är hyperaktuell för den handlar om att alltid ha rätt till sin egen kropp, oavsett upplevd könstillhörighet, sexuell läggning, kultur, religion eller utseende; att alla ska känna sig trygga överallt, hela tiden!
Vi ska dessutom spela på avslutningsdagen den 23 September, och då kommer vi prata ännu mer om kärlek, solidaritet, rättvisa och feminism och inte minst HEADBANGA!

Lovebomb – världens enda politiska, feministiska, normkritiska hairmetalband loves you!!!”

https://www.facebook.com/lovebombtheband

 

Paneldiskussion: Motstånd mot nazism (17.00-18.15)
Stora salen

I Dalarna blommar antirasismen med tillsammansskapsföreningar, kompisinitiativ, språkcaféer och Dalarna mot rasisms fantastiska motdemo när nazister stack ut näsan under 1 maj. Samtidigt mobiliserar den europeiska högerextrema rörelsen mot hbtq-personer och det märks inte minst på en ökad vandalisering av hbtq-symboler i Dalarna.

Hur ser kopplingen mellan fascism och homofobi ut? Hur går vi samman och stärker oss för att möta deras hat? Välkommen på panelsamtal om att mobilisera och organisera antirasism i Dalarna!

Moderator: Linnea Risinger

Nyfiken på BDSMF? (18.00-18.45)
Konferensen
Vad står B, D, S och M för? Vad är fetischism? För dig som är nyfiken på både begrepp och praktiker, verktyg som du kan ha hemma och förklaringar kring vad som händer i kroppen när en ägnar sig åt BDSM. Vad kan gå fel, hur kan du tänka kring säkerhet och vad gör en om krisen är framme?

Träffa Dark In Dalarna och lär dig allt du kan behöva som nyfiken nybörjare kring BDSMF och gemenskap.

Efter festivalen på Kårhuset

Pridemässa (21.00-22.00)
Falu Kristine kyrka
Du är varmt välkommen att fira en mässa där mångfald och kärlek står i centrum. Här får vi ta del av en persons livsberättelse, lyssna på musik, fira nattvard.

Regnbågsfest på Etage (22.00-02:00)
Club Etage
Falu Pride går av stapeln i stan och självklart vill vi vara med och sprida kärlek. Därför står vi för den officiella efterfesten med fest i kärleken och regnbågens tecken!

Mer information kring våra medvärdar och Falu Pride: https://www.facebook.com/events/1626470607393964

Gästlista (Fri entré till 23:00)
Ladda ner KeyFlow appen och ansök om gästlista via länkarna: https://www.keyflow.com/events/49113/falun/club-etage/lordag-23-september-regnbagsfesten (Begränst antal)

Kvällens Dj är ingen mindre än Johnny D på stora dansgolvet och Simon inne på lilla.

Clubnight – Prideparty på kåren (20.00-02.00)
Kårhuset Falun

För att avsluta prideveckan på bästa sätt bjuder vi upp till Pridefest! Kom färgglad, sprid glädje och var dig själv!

Evenemanget kommer att uppdateras med mer information. Studenter går in gratis! Högskolans personal går in gratis! (Visa passerkortet i dörren)
Gäster betalar 50 kr inträde!

Regnbågstaxi med Bilstjärnan i Falun

En fantastisk nyhet i år är att vi i samarbete med vår sponsor Bilstjärnan kan erbjuda regnbågstaxi på kvällen för er som vill hem från lördagens Prideaktiviteter!

Vill du åka tryggt och säkert till o från Clubnight Prideparty? Ring Bilstjärnans regnbågskillar!

 • Emil 076-0613703
 • Rulle 073-5219028
 • Adam 070-3505777


Bilstjärnan To Be Pride Of
https://www.facebook.com/events/117516125606654

UTSTÄLLARE PÅ FESTIVALEN

 1. Receptionen – regnbågstavlor och regnbågsväskor från Ingrids källare
 2. UF företaget Stay together säljer armband
 3. Kristinegymnasiet säljer fika
 4. RFSL Dalarna
 5. RFSU Dalarna
 6. Partylite och hantverk
 7. Svenska Kyrkan
 8. Hantverk och doftprodukter
 9. ABF
 10. Centerkvinnorna och CUF
 11. SAP
 12. LO facken och facken i Falun
 13. Vänsterpartiet
 14. Gretas
 15. Kvinnohöjden
 16. SAMARBETSPARTNERS & SPONSORER

Samarbetspartners

 • Dalarnas Studentkår (Huvudsamarbetspartner)
 • Falu Kommun
 • Folkuniversitetet
 • RFSL
 • RFSU

Sponsorer

glitter

Företag med prideerbjudanden

 • Café Zappa, rabatt

Regnbågsflaggare

 • Falu Kommun
 • Borlänge Kommun
 • Dalatrafik

Regnbågsskyltningar under veckan

 • Dalarna Hemslöjd skyltar med regnbågsgarner
 • Orsa Bibliotek skyltar med Regnbågsböcker
 • Säter Bibliotek skyltar med Regnbågsböcker
 • Hedemora Bibliotek skyltar med Regnbågsböcker
 • Gagner Bibliotek skyltar med Regnbågsböcker
 • Vansbro Bibliotek skyltar med Regnbågsböcker
 • Falu Stadsbibliotek skyltar med Regnbågsböcker
 • STI-mottagningen på Falu lasarett skyltar att det är pride-vecka
 • Ungdomsmottagningen i Borlänge skyltar att det är pride-vecka
 • Ungdomsmottagningen i Rättvik skyltar att det är pride-vecka
 • Ungdomsmottagningen i Vansbro kanske skyltar att det är pride-vecka
 • Högskolan Dalarna, Campus Falun, Ljusgården har Regnbågsbord

Officiella ständiga samarbetsorganisationer

 • Rättighetscentrum Dalarna
 • RFSU Dalarna
 • RFSL Dalarna
 • Dalarnas Feministiska Nätverk
 • JOKO multikulturell förening
 • Ett Falun för Alla
 • Dalarna Mot Rasism
 • Positiva Gruppen Mitt
 • Svenska kyrkan
 • ABF

Program från tidigare festivaler