Falu Pride 2013

Nu är affischen till sist färdig! Sprid den gärna till alla du känner som har en arbetsplats, en skola, ett dagis, en fritidsgård, en bygdegård, ett gathörn, en mekarverkstad, en burleskklubb eller ett äldreboende att sätta upp den på!

Ladda hem affischen i pdf-format på http://goo.gl/whCWb1 . Samma sak gäller för schemat! Nästan…

Här är schemat i pdf-format: http://goo.gl/swT026. Vi förbehåller oss för ändringar som ganska säkert kommer att ske under veckan. Några tider kan komma att ändras och det kan också komma till programpunkter.

Det är i alla fall ute!

Känner du att du har roliga aktiviteter att bidra med till festivalen? Hör av dig till Sara Ritäkt!

Peace & Love!

Vi ses på lördag 🙂

Program Falu Pride 2013

Invigningstalare

Invigningsanförande av Gabriel Ehrling
Gabriel Ehrling är ledarskribent på Dalarnas Tidningar och redaktör för tidskriften Liberal Debatt. Han har tidigare varit ordförande för Förbundet Vi Unga och generalsekreterare för den liberala tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet. Nu har Falu Pride nöjet att presentera honom som invigningstalare för festivalen!Scenvärd Charlie Holmstedt
Charlie Holmstedt, ursprungligen från Borlänge, numera student vid Linköpings universitet, haft haft ett stort engagemang i RFSL Dalarna som bland annat skolinformatör. Där växte en passion fram för frågor om hbtq, feminism och normer som hindrar oliktänkande och privilegierar den vita, heterosexuella medelåldersmannen. Att prata om normer, kläder utan könskodning, demonterering av patriarkala strukturer och genusneutrala pronomen tillhör vardagen för Charlie, så idag är han här på Falu Pride för att presentera dagens akter på stora scenen.

Panelsamtal, föreläsningar och workshops

Panelsamtal: Att definiera sig själv
Om hur det är och kan vara att inte passa in i normerna och hur man kan hantera det som person. Deltagare är Lukas Romson, jämlikhetskonsult kring transfrågor, Hanna Hannes Hård som arbetar med unga transpersoner för RFSL Ungdom, Sofie Ward, en ung musiker, bloggerska och transtjej från Skåne, Amanda Noah Nord, medialt känd från då hen av en frisörsalong vägrades klippning pga sin könsidentitet, samt Yolanda Orlando Bohm, en estradpoet, eldjonglör och normbrytande queerförkämpe som även kommer att leda samtalet.
http://lrjamlikhetskonsult.wordpress.com/om/
http://www.sofieward.se/om-sofie-ward/
http://transformering.se/Det är högt i tak men var har vi golvet?

Gaypolisen Jeanette Larssons berättar om sina erfarenheter av att vara kvinna och gay i en starkt manlig hierarkisk organisation. Med hjälp av humor och värme tar hon upp flera av de händelser som engagerat henne, sånt hon reagerat emot och utmärkelser hon fått för sina insatser.

”Högt i tak – men var har vi golvet?” är en inspirationsföreläsning som kan hjälpa arbetsgivare att arbeta med värdegrunden i praktiken, se möjligheter i mångfalden och som uppmuntrar till medmänsklighet och civilkurage. Föreläsningen innehåller exempel på fördomar hon mött som skulle kunna inträffa i vilken organisation som helst. Den vill skapa värme, omtanke och öppna upp för diskussioner som annars ofta saknas, det är en föreläsning som både rör, berör och upprör.

 
50% sanning? 
Föreläsning+ Open space samtal om mytbildning och ryktesspridning om invandrade svenskar

Ett kommunalråd går ut till tidningarna och påstår att 50% av de flyktingar som kommer till staden är analfabeter. Siffran hamnar i riksdagen och befästs som sanning, inte bara för staden utan för hela landet.

En polischef går ut till tidningarna och säger att samtliga 41 överfallsvåldtäkter på fem år begåtts av ”invandrare från ickevästliga länder”.

Båda uppgifterna får stort genomslag i media och sprids som löpeldar på diverse så kallade ”invandringskritiska” sajter. Där används båda dessa siffror för att svartmåla utlandsfödda som okunniga, farliga och potentiellt våldsamma. Nästan ingen stannar upp, ifrågasätter, och ställer frågorna: Är det här verkligen sant? Vad bygger uttalandena på? Hur ser det egentligen ut i verkligheten?

I en spännande föreläsning tar Sohrab Fadai upp dessa två ryktes- och mytspridningar som exempel och förklarar hur de fick fart och hur det egentligen ligger till i de båda fallen. Efter det följer ett Open Space- samtal där deltagarna diskuterar ryketsspridning och mytbildning kring minoriteter. Varför uppstår det och vad kan vi göra för att förhindra att det sker?

HBTQ i Sverige och världen
Evin Cetin berättar utifrån sitt stora internationella engagemang om utvecklingen i både Europa och världen för HBTQ-människor. Det finns både glädjande och nedslående utvecklingar, vi lyfter blicken från Ryssland och ser ut över världen.RADU – Status: The Ugandian LGBT Situation
Utöver våra lokala och nationella gäster kommer vi även att gästas av en grupp som arbetar för HBT-personers rättigheter i Uganda. De kommer att bjuda besökarna på försäljning av hantverk som de gör själva till stöd för mänskliga rättigheter i Uganda och dans samt informera om situationen i hemlandet och deras viktiga arbete.

Regnbågsfamiljer och förskolan

Anna Österberg, förälder och aktiv i RFSL Dalarna, kommer att prata om livet för regnbågsfamiljer och dela med sig av sina erfarenheter.

Ett liv med HIV
Ett samtal kring att leva ett liv med hiv och allt vad det innebär. En inblick och utblick av Morgan Norman från nystartade HIV-politiska föreningen Positiva Gruppen Dalarna.

Tvångssterliseringarna borta – vad händer nu?
Lukas Romson tar oss med på en resa genom historien om tvångssteriliseringarna av transpersoner och den process som pågår där transpersoner kräver en ursäkt från staten. Vad innehåller framtiden?
HBTQ i datorspelsvärlden
Maria Myhr kommer att hålla i en föreläsning om hbtq i spelvärlden, en hård värld som ofta kan vara exkluderande för både kvinnor och hbtq-personer.
”HBTQ for dummies”
En introduktion på temat ”HBTQ for dummies” kommer att hållas av Charlie Holmstedt, som också är scenvärd för Stora scenen Jätten under festivalen.
Kär i en, två, eller flera? Ett samtal om flersamhet

Välkommen till en föreläsning och samtal om flersamhet och poly-relationer. Vad är det, hur kan en göra, finns det några tips? Alla är välkomna, oavsett tidigare erfarenheter.

Noa Elstad är en av konsulterna i Perspektivbyrån, ett företag som utbildar i jämlikhetsfrågor och normkritik bland annat. Noa intresserar sig mycket för sexualpolitiska frågor där flersamhet är en av dem, och kombinerar det gärna med NVC, non-violent communication.

Relationsdiskussioner 
– en workshop om relationer med fokus på poly och relationsanarkism
Monogamin är en stark norm i Sverige idag. Hur ser alternativen ut? Hur gör en för att organisera sina relationer på andra sätt? Hur gör vi relationer? Hur vill vi göra? Och hur vill vi inte göra?

Vi utgår från de som deltar och diskuterar tillsammans både ideologi och personlig och allmän praktik. En workshop för både den lite nyfikna, den mycket erfarna och alla däremellan.”

BDSM för nybörjare
För den som inte har koll, för nybörjaren, den nyfikne eller dig som bara vill förkovra sig. En snabb introduktion till bsdm-världens aktiviteter och terminologi. Malinda Floman är sexualupplysare, författare, föreläsare och debattör.
Unga transpersoner och nära relationer, diskussionssworkshop
Hur får jag mina närstående att förstå? Behöver jag komma ut när jag raggar? Var träffar jag andra transpersoner? Hur kan jag som är närstående till en transperson göra om jag vill stötta hen och samtidigt ta hand om mig själv?Passa på att vara med och tycka till inför den uppdaterade Transformering.se, som kommer att innehålla mycket mer information för både unga transpersoner och närstående och ta upp ämnen som familje- och vänrelationer, kärlek, säkrare sex för transpersoner och barnlängtan.

Diskussionen leds av Hanna Hannes Hård, projektledare på RFSL Ungdom, och är mest för unga transpersoner och dem som räknar sig själva som närstående till unga transpersoner.

Muskler på tallriken
Djurens Rätt föreläser om den starka köttnormen i dagens samhälle.
Ombudsmanen, lärarinnan och hen

Ett filosofiskt samtalscafé om språkets påverkan på våra normer.

70-talets HBTQ-värld
Bosse Reen bjuder oss på sina erfarenheter av att vara gay i ett annat Sverige.

HBTQ i arbetslivet
Kommunal följer upp förra årets populära panelsamtal om HBTQ-frågor i arbetslivet.Vad händer på området och vad kan vi göra för att skapa förändring?

Psykologin och den övriga vårdens bemötande av HBTQ-personer
Fri diskussion med bland annat Eira från Falu Ungdomsmottagning och  psykologen Helena Falk.
Politisk diskussion om HBTQ-frågor och mångfald

Mikael Rosén (M), Suzanne Lazar (S), Katarina Gustavsson (KD), Jan Lindholm (MP), Daniel Riazat (V), Maria Gehlin (FAP), Svante Parsjö (FP).

Politiska program och verkligheten
– hur ger partierna röst åt hbtq-folket?
Ett samtal mellan Deni Beslagic (HBTQ-S) och André Frisk (FP) om hur partierna gör för att möta de behov som finns i samhället hos minoritetesgrupper och hur det tar sig i uttryck i den praktiska, pragmatiska och ideologiska politiken.

Aktiviteter

Prova Queerpolska

Vill du föra eller följa? Dansaren och pedagogen Juulia Mielonen håller tillsammans med musikern och riksspelmannen Ellinor Fritz grundkurs i polska där deltagaren ges möjlighet att prova på både förar- och följarrollen till levande musik. Kursen är öppen för såväl nybörjare som för den mer vana folkdansaren som vill utforska fler dansaspekter.

Bakom workshopen står dansnätverket Queerpolska-Folklig Dans med rörliga roller, som består av pedagoger, musiker och spelmän som håller kurser över hela landet. Queerpolska på Facebook.

Feministiskt självförsvar
Feministiskt självförsvar är en typ av självförsvar för tjejer som har sin grund i feministisk ideologi och fokuserar på det sexualiserade våldet. Det är ett praktiskt sätt att arbeta mot det samhällsproblem som det sexualiserade våldet är, och den vardagsrädsla som det för med sig. I feministiskt självförsvar lär vi ut tekniker för att försvara oss mot så väl vardagliga trakasserier som grovt våld. Alla som definierar sig som kvinna* är välkomna att prova på, inga förkunskaper krävs.

* ”personer som har någon form av tillfällig eller bestående erfarenhet av att definieras/positioneras som kvinna; enligt sig själv, någon annan, samhället eller staten” Alla personer är självdefinierade och kroppsfascister undanbedes <3

Snuskbingo

Sexualupplysaren Malinda Flodman från RFSLs förbundskansli bjuder på fabulös snuskig bingo. Du kan vinna priser och får självklart även höra en och annan skamlig anekdot och lära dig ett och annat du kanske inte visste om sex. Gratis, roligt och framförallt snuskigt.

Erotikparty – leksaker med erotiska inslag
Fanny Pettersson från Husmusen kommer och visar oss spännande och kittlande (kanske också surrande eller vibrerande?!) leksaker och ting. Titta, kläm och känn, och kanske beställ någon hem?

Queer Speed Dating
Johan Fors håller i en annorlunda form av dating, mer information finns i entrén!

Prova på Zumba
Angelica’s Dance & Style låter oss skaka loss både spänningar och hämningar i den här peppande energikicken som Zumba är. Kör hårt!

Humanistisk filosofisk diskussion
Här bjuds på existentiella och filosofiska frågor, intressanta samtal och tankeväckande idéer, med Niclas Fors från Unga Humanister.
 
Ansiktsmålning för barn
Mimmi Sandberg bjuder barn av olika åldrar på roliga ansiktsmålningar i Skapanderummet!
Röstyoga med Petra Kvännå
Petra Kvännå, professionell sångerska och röstcoach erbjuder dig att prova på röstyoga.
Djembesession med Malick

Joko är en multikulturell förening som skapar möten mellan människor genom kultur. Under Falu Pride vill vi informera människor om vår verksamhet och bjuder även in till en liten trumsession!

Föreningen Jokos tanke är att kunna samla många olika aktiviteter, som främjar vårt huvudsyfte att öka kunskapen, förståelsen och nyfikenheten inför andra kulturer, allt under ett tak. Att skapa en plats där olikhet ska vara en självklarhet och källa till inspiration. En kulturell träffpunkt genom där vi bjuder in till skapande verksamhet och konkreta praktiska aktiviteter, och möjligheter till möten människor och kulturer emellan.

Trumresa

Caroline Alteus, schaman från Monokeros, tar med oss på en trumresa. Inga förkunskaper behövs, kom som du är!
Massage
Mediumet Jonas erbjuder massage på övre våningen. Passa på till festivalpris!
Klädbytarstation
Lämna in ett plagg och ta med ett annat hem! Miljövänligt och roligt, uppdatera din garderob och skänk bort allt det du inte längre behöver. Ta bara med kläderna till Arenan så löser sig resten!
Bokbytarbord

Lämna in en bok och få en annan med dig hem. Chans att få tag på spännande litteratur som kanske inte finns någon annanstans? Lägg dina böcker på bordet och botanisera fritt!

Mindfulness och avslappning
Sent på kvällen förvandlas rörelserummet till ett avslappningsrum dit den som fått nog av alla ljud och rörelser kan gå och ladda batterierna.

Gayfilmer

I filmsalen nära ingången kan du under dagen spana in kända och okända HBTQ-filmer.

Open Space om Falu Prides framtid
Falu Pride Kulturförening anordnar i fiket en möjlighet att spåna idéer kring festivalens och föreningens framtid inför årsmötet som hålls dagen efter festivalen klockan 14:00 på Arenan.

Öppen väggmålning
På väggen utanför skapandeverkstaden skapar vi gemensamt en väggmålning som ett minne av dagen. Hjälp till och bidra med några penseldrag.

HBTQ-böcker från bibblan
Falu Stadsbibliotek har lånat ut en inspirerande samling queera böcker till oss för alla besökare att bläddra i. Passa på att hitta nya pärlor till bokhyllan!

Kulturevenemang

Mats Höjer

Mats Höjer är visartist. Turnerar hela landet. Utvald som artist vid årets Allan Edwall-stipendiekonsert i Jämtland. På Falu Pride spelar han sina egna låtar.

Spoken word med Yolanda Orlando Bohm & Bob Katt
En anarkofeministisk, argmysig grötrimmare gone mad och en underbart tokqueer, livshyllande revolutionär, som tillsammans vann lagfinalen i Poetry Slam-SM 2012, kommer nu till Falu Pride för att skaka om oss med samhällsifrågasättande estradpoesi. Missa inte!
Good Harvest

Good Harvest är det perfekta exemplet på att 1 + 1 faktiskt kan vara 3. Samspelta röster i stämsång och skickligt, lekfullt gitarrspel är duon Hanna Enlöf och Ylva Erikssons signum.

Efter bara några år tillsammans har de hunnit skaffa sig meriter som att hålla konsert för Kungen, medverka i Morgonpasset i P3, få musik placerad i reklam och samarbeta med musiker som Svante Henrysson och Erik Weissglas. Good Harvests musik är inspirerad av såväl amerikansk som svensk folkmusik och har ofta liknats med artister som Simon and Garfunkel och Gillian Welch.

Förutom att spela live runt om i landet är Good Harvest just nu aktuella med sin första EP som väntas släppas under hösten 2013. Den rungande spelglädjen och den självklara musikaliteten gör Good Harvests musik till en upplevelse som du bara inte får missa!

Lyset i Forsen

Det finns en plats som är ogripbar med ändå välbekant. Den är utanför tiden men ändå nu, och något lyser i forsen

Trions musik har beskrivits som uppkäftig, intelligent och vacker. Den har grott i Dalarnas låtspelstradition och därifrån tagit nya nyanser. Här blandas vemodig visa, mäktiga polskor och discoriff i ett tätt samspel. Med fioler och röster framför Lyset i forsen nyskrivet, oskrivet och sedan länge skrivet.
www.facebook.com/LysetIForsen

The Sensitives
The Sensitives, en fredsälskande, krigshatande folk-punkrock’n’roll-trio från Sverige beståenjde av två (enligt dem själva inte så) vackra pojkar och en flicka som växte upp med en samling Dropkick Murphys, The Hives, The Misfits, Ramones och andra punkrock-, old school rock’n’roll- och folk-album som lärde dem hur deras musik skulle låta!
Nattwarden
”Sådan där jävla Electro 8-bitas trams från Hässleholm. Fast vi har flyttat till Småland nu! Bakgrund: Inga brott i alla fall!”
ME THE TIGER

Elektrobandet ME THE TIGER bildades våren 2012 och släppte i slutet av februari i år sitt självbetitlade debutalbum. Inför den tyvärr numer inställda Peace & Love-festivalen, där bandet skulle ha spelat, utnämnde musikjournalisten Fredrik Strage ME THE TIGERs låt ”Pocket Sized Edition Ending” som en av de bästa festivallåtarna.

Texterna och bandets budskap är en central del av ME THE TIGER. I dagar då individualismen frodas vill bandet lyfta fram de solidariska värdena och bidra till ett rättvisare och varmare samhälle. Vi lever tillsammans och vi har ett gemensamt ansvar att ta hand om varandra – oavsett klass, etnicitet eller kön.

Gabriella Åström – Sång
Tobias Andersson – Synt & gitarr
Jonas Martinsson – Trummor
www.methetiger.se


Red Nova
Det svenska moderna rockbandet med popinslag från dalaskogarna har precis arbetat klart med sin video till låten Appearances Are Deceptive och släpper den i samband med sin spelning på Falu Pride!Låten handlar om att man inte kan veta vem en person är bara genom att titta på någon utan att hur man än ser ut så borde man lära känna personen innan man dömer eller sätter en stämpel på den. Det vill säga att man ska få vara precis som man vill, klä sig som man vill och självklart ha vilken sexuell läggning man vill. Detta speglas i videon på ett lättsamt och humoristiskt sätt.

DJ River
Kvällen avslutas på Arenan’s dansgolv där DJ River kommer att spela ett DJ-set inspirerad av den kända gayklubben FIRE i London, och ni kommer att få höra klassikerna inom Funky House!

Eldshow
Act of Emotion är en grupp rutinerade eldartister, dansare och musiker som bjuder på hänförande och stilrena eldshower! Act of Emotion gjorde succé med sin eldshow inför 10 000 åskådare under invigningen av Urkult 2012. Enligt Urkults styrelse var det den bästa eldshow de haft på över 10 år. Nu gästar Serpen- Act of Emotions producent och eldkoreograf Falu Pride och bjuder på ett solonummer. Missa inte den här midnattsunderhållningen…
http://www.actofemotion.se/

Bokbord och utställare

Veganskt café finns öppet hela dagen.
Arrangemanget är partipolitiskt obundet och drogfritt.

Sponsorer

 • Folkuniversitetet
 • Kvick Business
 • Blomsterdekoratören
 • Åsgatans bröd/Bagarstugan
 • Folkmusikens Hus
 • Bilda
 • Folkdansringen
 • Kulturens
 • RFSU Dalarna
 • Vera Farma Hälsobutik
 • Falu Kommun, Folkhälsorådet
 • Studiefrämjandet
 • RFSL Dalarna
Välkomna!