Falu Pride 2014

Festivalen 2014

Programpunkter

Välkommen till en dag i normbrytandets tecken. Vi bjuder på föreläsningar, workshops, artister, dans, filmvisning, panelsamtal, möten, livsöden, utställare och allt däremellan, helt gratis!

Parad med RFSL Dalarna

11:30 samling vid korsningen Ölandsgatan/Nybrogatan i Falun och peppning med Farao Groth, känd från Vakna med NRJ, radioprogrammet Böglobbyn och antologin Pittstim.
12:00 Paraden avgår bort till Arenan där festivalen invigs!

Invigning

13:00 Invigningstal av Gisela Janis, förbundsordförande RFSL Ungdom och underhållning med Dansa i Falun! utanför Arenan.
Gisela Janis är uppväxt i Falun och har 10 år av hbtq-aktivism i bagaget. Hon påbörjade sitt engagemang i RFSL Ungdom Dalarna och har sedan dess arbetat med hbtq-rättigheter på lokal, nationell och internationell nivå.Inomhus blir det sedan premiär för årets officiella Pride-låt av Me the Tiger!

Dalarnas Museum

 

Genusfotografen, föreläsning
Tomas Gunnarsson är en genusvetare, fotograf och journalist som driver bloggen Genusfotografen. Hens föreläsning handlar om hur bilder kan cementera snäva könsroller och förstärka föråldrade maktstrukturer, eller befria, skapa större handlingsutrymme för kvinnor, män och andra. Många har fått sina första genusglasögon via Tomas (inte minst de företag, tidningar och reklambyråer hen kritiserar) – kom och få ett par du också!

Pearl of Africa, dokumentärfilm
Johan von Wallström visar work in progress från sin dokumentärfilm Pearl of Africa. Den handlar om Cleopatra, en transsexuell kvinna från Uganda och hennes kamp. Efteråt följer samtal och workshop.
Filmvisningen sker i samarbete med Peace and Love Film Festival.

Folkmusikteater Unna, föreställning
Normkritiska Musikteater Unna spelar Maria Johansdotter. Anno 1702. En transpersons livsöde.
En drabbande berättelse om en transpersons liv i Karl XII:s Sverige. En historia om passion, svek och dödlig vänskap.

Prova Queerpolska
Kom och ta del av denna svängiga och sociala pardans! Polskan, som dansats i Sverige under hundratals år, är i ständig förändring. Genom rörliga roller belyser vi dansen på ett normkreativt sätt, där alla får dansa med alla. Här ges utrymme till vana folkdansare att utforska fler dansaspekter samtidigt som vi välkomnar nya utövare. När du bjuder upp någon förvänta dig att få frågan ”Vill du föra eller följa?” På denna kurs träffar du danspedagogen Juulia Mielonen och Ellinor Fritz, musiker & riksspelman.

Rutbildning med Sensus
Rutbildningen är en interaktiv workshop som berör normer kring tro, sexualitet och kön. Workshopen består av tre delar; en kunskapsdel, en del om normer och en del där deltagarna får blicka framåt och se vad i den egna verksamheten/bemötande/fokus som kan utvecklas.

Queerveganvikinglajvare, föreläsning
Lajv är en levande kulturform där deltagarna själva skapar en gemensam berättelse. Hur kan en som aktivist använda kulturformen för att skapa tankeväckande möten, bryta mot normer och möjliggöra nya former av framtida skådespel?
Prova på figurspel

Erik Ivarsgård hjälper alla som vill testa att spela figurspel.

Proga nålbindning och annan hemslöjd

Arenan

Anarmkism och normkritik – likheter och skillnader
En filosofisk politisk existensiell diskussion om anarkism och queerbegreppet och undersöker vilka likheter och skillnader som finns emellan dem och vad de kan lära sig av varandra. Yolanda Bohm, queeraktivist, estradpoet och jonglör kommer att hålla i diskussionerna och ge oss verktyg att hitta nya vägar in i resonemang om frihet, normer, hierarkier och makt.

Transrelationer, panelsamtal
Hanna Hannes Hård från RFSL Ungdoms projekt Transformering håller tillsammans med Yolanda ett panelsamtal om transrelationer. Fem personer med olika erfarenheter med att vara i relationer med transpersoner eller att vara en transperson i en relation delar med sig att sina upplevelser och tankar.

Alexander Alvina Chamberland, uppträdande
Queerfeministisk performance art. A Hot Temper is it’s Own Good Romance. ”Just gonna stand there and watch me burn? Expressed desperate raw unhinged emotion saves lives. I just want to feel everything. Will it destroy me? If it’s the survival of the fittest I do not wish to live, but I shall flee to Clarice Lispector, PJ Harvey, Lady Saw, Frida Kahlo, Rihanna, Amy Winehouse, Kathy Acker, Hannah Arendt, black swans, femme-inism, barbed wire, and Diamanda Galas. Big girls fall hard but I want to tell you a secret: My dress is beautiful, and I don’t want to die.

Queer as Fuck
Queer as Fuck är en nykter och feministisk BDSM- och sexfest för och av queers och transpersoner. Under festivalen vill de, tillsammans med dig som besökare, skapa ett öppet samtal med fokus på bdsm och att skapa tryggare rum, och erfarenheter om att organisera DIY/DIT-klubb.
I en litet mysigt tält kan du också krypa in och lyssna på sagostunden för vuxna. Högläsning av erotiska noveller på svenska och engelska.

Hur är det att växa upp som hbtq-person i Mellanöstern, föreläsning
IdaLisa Wiik berättar om sitt projektarbete: en resa till Israel och Palestina för att undersöka vilka lagar, regler och attityder som råder mot hbtq-personer.

Mitt liv och rätten att välja, film
En berättelse om heder, arv och kärlek. Filmen baseras på boken Stjärnlösa nätter och handlar om Arkan Asaads som giftes bort mot sin vilja.

Hur funkar vården för hbtq-personer i Dalarna?
Vilket bemötande får du som blivande förälder och homosexuell? Vilken hjälp erbjuds du som transperson? Frågestund med Landstinget Dalarna som representeras av Thomas Ylvén, landstingråd för Västerpartiet och Bitte Håll Belfiore, barnmorska som tidigare varit medarbetare på kvinnokliniken och nu arbetar på Falu ungdomsmottagning.

Linda Fändriks, musikalisk föreläsning
”Så naken en kvinna kan bli.” Linda har i många år föreläst och framfört sin musik som handlar om att leva med sig själv och med andra. Hon är uppvuxen i en dysfunktionell familj och har jobbat med personlig utveckling i större delen av sitt liv. Hon berör rädslor, kärlek och identitet, att våga göra annorlunda och accepterandet av sig själv.

Hbtq-flyktingars situation i världen, Amnesty

Folkbildningsterror, dansmusikalfilm
Musikalfilmen Folkbildningsterror är en propagandistisk kavalkad av tonsatta attacker mot samhällskroppen som bjuder på punkproducerad underhållning fullspäckad med våld, kriminalitet, drogmotstånd och ett feministiskt uppvaknande bortom graven.
Kom och hör om hur succémusikalfilmen Folkbildningsterror blev till. Ställ alla frågor ni har om hur vi (miss)lyckas med vårt alldeles egna vansinnesprojekt, eller bli avskräckt för gott från all politisk organisering. Personer som medverkat i filmskapandet delar med sig av sina glada erfarenheter.

HBTQ i arbetslivet, diskussioner och samtal
Malin Ragnegård, ordförande i Kommunals Falunsektion, visar filmsnuttar som en tillsammans diskuterar kring. Utgångspunkten för samtalen är just hbtq i arbetslivet.

Feministiskt självförsvar, workshop
Margareta Cannerfors lär ut feministiskt självförsvar som handlar om att bygga tjejers och kvinnors självkänsla och ge verktyg för att försvara sig mot både vardagliga trakasserier och grovt våld.
Vi pratar om gränssättning, delar erfarenheter, provar att använda rösten och lär ut enkla fysiska självförsvarstekniker. Alla som identifierar sig som kvinnor är välkomna.

Funkisprojektet, presentation
RFSL Förbundet och RFSL Stockholm presenterar ett nystartat projekt finansierat av Arvsfonden. Funkisprojektets syfte är att utmana normer kopplat till funktionsförmåga, hbtq och rättigheter och kommer samarbeta med en mängd olika funktionshinderorganisationer, LSS-verksamheter och aktivister.

Lämnar blickar spår?
I föreläsningen ”Lämnar blickar spår”berättar Karin Nolåkers om sitt liv och sin vardag och ger en inblick i hur det kan vara att leva med en CP skada i dagens samhälle. Hon berättar även om de bemötande och olika attityder som hon möter, samtidigt som hon betonar vikten av att ta tillvara på de möjligheter vi får i livet. I föreläsningen läser Karin även ur sin bok ”Vardagsdoft med bloggstoft”.

Strula med Siri, spelning
Feministisk flatprogg när den är som bäst. Bandet Strula med Siri har funnits sen 1998 och är ett halvaukustiskt band som spelar feministisk progg på svenska. Bandet består av sju homo/bi-tjejer som inte är rädda för att ta ställning mot rasism, sexism och homofobi.

Normkritisk estradpoesi
Yolanda och Lasse Lasse ger oss en resa i tankeväckande estradpoesi med udden riktad mot förtryckande normer.

Feministfittefesten
Skapanderummet på Arenan förvandlas till en glittrande feministisk enhörningsfest där Feministfittefesten inspirerar till normkritiskt pyssel hela dagen. Den gröna barnmorskan visar hur en kan skapa fittkonst av lite vad som helst.

Köttnormen, föreläsning
David Ling leder ett öppet samtal om köttet som norm i samhället och hur det påverkar oss.

En stolt förälder, föreläsning
Vad kan det innebära att vara förälder till hbtq-person? Känslor. Världsbild som vänds upp och ner. Familjens reaktioner. Besvikelse. Glädje. Det vill Ingrid Bergströms samtala om.

Homeparty med sexleksaker
Erotikpartyföretaget Husmusen guidar bland sexleksaksutbudet.

HIV då och nu, föreläsning och workshop
Att få en diagnos med hiv för 15-20 år sedan var ett tufft slag för många. Men vad har hänt i vården och lagar fram till i dag? De frågorna behandlar Morgan Norman från Positiva Gruppen Mitt och Peter Månehall från Hiv-Sverige. Positiva Gruppen Mitt är en ideell förening i Dalarna för personer som lever med HIV och deras närstående.

Lesbiska normer, föreläsning
Lovisa talar om de stereotyper som reproduceras om lesbiska och de normer som finns inom den egna gruppen.

Klädbytarbord och bokbytarstation
Ta med en bok, och få en ny bok hem! Rensa ur garderoben och byt ett plagg mot ett annat, för miljöns skull. Överskottet skänks till Röda Korset i Falun och till insamlingar för ISIS offer.

High Heel Race
50 meter, runda konen, snabbast tillbaka vinner. Extra poäng till de högsta klackarna förstås.
The game is on! (minst 3 cm klack)

BDSM & Bondageworkshop
En favorit i repris. Café Nyfiken ordnade i våras en populär BDSM och bondageworkshop och nu kommer bondageexperten Christian söderifrån tillbaka. Han har lång erfarenhet och kommer att prata om vad BDSM faktiskt är. Han kommer ta upp diskussion kring fördomar och sedan grunderna i repbondage samt lära er hur ni ska skapa grunderna i vacker bondagekonst utan att någon kommer till skada.Bli hbtq-aktivist med RFSL Ungdom
RFSL Ungdom leder en peppig workshop i hur du kan engagera dig här i Dalarna.

Just Dance-tävling
I dansrummet kommer det bli riktigt kul när Lets Dance drar igång!

Utställningar
Den gröna barnmorskan Birgit Linderoth visar upp sin fittutställning. Queer as fuck visar normkritiska fotografier och konst. Maria Jansson, en lokal konstnär här i Dalarna, har skapat normkritiska tavlor som vi ställer ut.

Öppen väggmålning
Måla och skriv vad du vill på väggen! En kärleksförklaring, ett budskap till politiker, du bestämmer.

Elsborgs öppna förskola


Regnbågspyssel
Gruvbäckens kultucentrum pysslar regnbågar med alla barn, stora som små.

Interaktiv bokläsning 
Dalateatern bjuder på en interaktiv bokläsning ur normkritiska böcker.

Högläsning för mindre
Emma Henriksson läser normbrytande böcker.

Södra skolan


Roller Derby med Borlänge Näsblod

Prova på roller derby, Sveriges snabbast växande kontaktsport, på rullskridskor! Ta chansen att testa hur det känns att rulla med ett par quads. Träffa sköna människor från Dalarnas enda rollerderby lag – Blge Näsblod. Ställ alla frågor och bli förälskad i sporten och rörelsen. Inga förkunskaper krävs. Låneutrusrning finns. Alla är välkomna!

Dessutom

Kristine kyrka
Midnattsmässa för mångfald i Kristine Kyrka.

Etage

Falu Prides officiell efterfest på Etage.
Kopparhatten

Officiella samarbetspartner, middag och underhållning.

Försäljning

Informationsbord

 • RFSL Dalarna
 • RFSL Ungdom
 • Landstinget Dalarna – Hjälpmedelsexpo
 • Synskadades Riksförbund
 • DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder
 • Autism- och aspergerförbundet
 • Psoriasisförbundet Dalarna
 • Dyslexiföreningen FMLS, Falun
 • Celiakiföreningen Dalarna
 • Hörselskadades förening Falun
 • Brottsofferjouren Dalarna
 • Akademikerförbundet SSR
 • ABF tillsammans med RFSL
 • Kommunal och IF Metall
 • Samhall i Falun
 • RFSU Medborgarplatsen
 • Rädda Barnen – Det handlar om kärlek
 • Högskolan Dalarnas Mångfaldsråd
 • AFS Interkulturellt Lärande
 • Stockholms Tjejjour
 • Landstinget Dalarna – Sprid kärlek inte klamydia
 • Kurdish diaspora – skänk pengar till ISIS offer
 • Centerpartiets ungdomsförbund
 • Feministiskt initiativ
 • HBT-socialdemokrater
 • HBT-vänstern
 • Birgith Linderoth – den gröna barnmorskan, försäljning av gröna preventivmedel
 • Lärarförbundet

Huvudarrangörer för Falu Pride 2014

 • Falu Pride Kulturförening
 • Dalarnas Museum
 • Falu Kommun
 • Folkuniversitetet
 • Arenan

Sponsorer

Medarrangörer

 • Etage
 • Åsgatan Bröd
 • Nadines Food Truck
 • Kopparhatten
 • Svenska Kyrkan
 • RFSL Dalarna

Extra tack till:

Sam Sara, Café vi 3, BK data, Vienna, Decoria, Life, Svensk fastighet, Hårdesign, Cykel och fjäll, Dalarnas hemslöjd, Interflora, Resia, Synsam, Raia, Carlings, Ljusgruvan, Pelle P, Åsgatans bröd och Proteinbutiken.

Information om festivalen (FAQ)

När: Lördagen den 20 september
När: 12:00-22:00
Var: Arenan, Mormorsgatan 7 i Falun och Dalarnas Museum